In de wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen als gevolg van het op de juiste wijze melden van een vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang.
Als er 50 of meer medewerkers zijn binnen een organisatie, is de werkgever verplicht een procedure vast te stellen voor het omgaan met het melden van een vermoeden van een misstand. De wet regelt dat voor de ontvankelijkheid van een melding bij het Huis voor klokkenluiders, de melding in principe eerst intern gedaan moet zijn, bij het daartoe aangewezen meldpunt. Dit kan bijvoorbeeld een klachtenfunctionaris of manager zijn. In sommige meldcodes zien we dat de vertrouwenspersoon tevens meldpunt is. Dit heeft als groot bezwaar dat een meldpunt iets moet doen met een melding en daarmee de vertrouwelijkheid niet kan waarborgen.
Dit is dus strijdig met de vertrouwelijkheid van de vertrouwenspersoon. De wet geeft ook aan dat een medewerker in vertrouwen moet kunnen sparren. Dit kan
bijvoorbeeld geregeld worden door het benoemen van een vertrouwenspersoon
integriteit. Daarnaast is de werkgever bevoegd (bovenop de wet) ook een regeling te treffen voor het melden van een vermoeden van een onregelmatigheid. Dit laatste is minder ernstig van aard dan en misstand, omdat daarbij niet het maatschappelijk belang in het geding is.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring